Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" Orăștie

"Alege libertatea: dependența nu face parte din viața ta"

Astăzi, 20.10.2023, Primăria Municipiului Orăștie prin intermediul Direcției Publice de Asistență Socială și Serviciul Poliția Locală au continuat campania "Alege libertatea: dependența nu face parte din viața ta" la Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" din municipiul Orăștie. Campania va avea loc și la școlile gimnaziale din municipiul Orăștie în cursul săptămânii următoare în zilele de 23 respectiv 26 octombrie 2023.

10 octombrie 2023

Marți, 10 octombrie 2023, elevii Liceului "Nicolaus Olahus", Orastie, au participat în sala festiva la o prezentare a Politiei și a Jandarmeriei Romane despre delicventa juvenila și importanta legilor în menținerea ordinii între oameni. De asemenea, întalnirea a reprezentat o oportunitate de informare și conștientizare cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri sau a altor substanțe interzise. Acțiunile desfășurate au fost adaptate grupelor de varsta: 14-15 ani și 16-19 ani. Multumim Politiei Romăne pentru informațiile oferite!

Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Elevi şi profesori ai Liceului Tehnologic "Nicolaus Olahus" din Orăştie am sărbătorit Ziua Mondială a Sănătății Mintale împreună cu colaboratori de la Fares prin activități menite să crească starea de bine psihologic. Dimineaţă elevii au fost întămpinaţi de dascăli cu mesaje pozitive, au savurat apoi o cană cu ceai cald, iar muzica din timpul pauzelor a adus un strop de stare de bine pentru toţi cei prezenţi. Pe parcursul întregii săptămăni, prin coordonarea consilierului școlar Luminita Maier se desfășoară sesiuni de consiliere a elevilor liceului, pe diverse tematici, toate menite să crească starea de bine psihologic şi nivelul de conștientizare a importanței echilibrului psihologic.

Ziua Mondială a Turismului a fost sărbătorită la Sarmizegetusa Regia

În fiecare an, pe 27 septembrie, este marcată Ziua mondială a turismului de către 159 de ţări, printre care și țara noastră. Cu acest prilej, elevii Liceului Tehnologic "Nicolaus Olahus" din Orăștie care studiază turismul au răspuns invitației DGAMPT Hunedoara și a Consiliului Județean Hunedoara de a sărbători această zi cu însemnătate în Cetatea Dacică Sarmizegetusa Regia. Pentru aceștia a fost o adevărată fericire să lase confortul claselor de curs pentru a cunoaște istoria prin intermediul unei lecții deschise, a unui joc în găsirea anumitor răspunsuri despre Sarmizegetusa Regia și pentru a învăța tainele ghidajului. Conform gazdelor, scopurile evenimentului a fost: promovarea importanței deschiderii către cunoașterea comunității, valoarea socială, culturală, istorică, politică și economică a turismului.

Început de an școlar 2023 - 2024

"Vara s-a îndepărtat de noi cu paşi agasanţi, dar care se metamorfozează acum în noi începuturi. De la elevi, învățăm, zi de zi, să trăim, în adevăratul sens al cuvântului. Dorim să le dăruim cunoaştere şi, astfel, să ne trăim adevărata împlinire sufletească, de a fi avut un rol în viaţa tinerei generații:
~să le inspirăm încredere,
~să-i încurajăm să-și deschidă aripile spre noi orizonturi,
~să ne împărtășească din fiinţa lor,
~să le fim mentorii care le oferă povața de care au nevoie în aceşti ani de liceu.
Mult succes în noul an școlar!
#2023-2024" (prof. dr. Meștereagă Elena - director)

TÂRGUL FIRMELOR DE EXERCITIU

"Din școală în viață prin firma de exercițiu" EDIȚIA a XI-a Elevii clasei a 11-a A (comerț) au obținut cu firma MEGAMERȚ PREMIUL III și două MENȚIUNI.

Săptămâna verde

Săptămâna verde presupune activități care încurajează dezvoltarea unui stil de viața sănătos atât pentru om cât și pentru mediu, relaxare, mișcare, amenajare spații verzi.

Pădurile - plămânul verde al planetei

Astăzi s-au desfășurat activități în prima săptămână de practică a elevilor de la Protecția mediului pregătindu-se în calificarea Tehnician ecolog și protecția calității mediului, coordonați de doamna profesoară Cristina Popa. Mulțumim Ocolului Silvic Valea Orăștiei pentru colaborarea în vederea pregătirii practice a elevilor noștri și dăruirea cu care cultivă simțul responsabilității pentru mediu tinerei generații. În luna pădurii 15 martie -15 aprilie 2023 elevi de la Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" Orastie au plantat arbori pentru a contribui la menținerea echilibrului în natură.

Săptămâna verde

Prima zi din săptămâna verde! Studiul unui ecosistem, mișcare și vizite la bibliotecă și muzeu!

Campania unui gând bun

Proiect educativ desfășurat la Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" Orastie ce a reușit să aducă zâmbete și bucurie prin transmiterea unui gând bun și a florilor dulci realizate de elevii liceului nostru.

Început de primăvară internațional

"După pâine, educația este prima nevoie a unui popor." (G.J. Danton)
Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" Orastie a primit azi vizita delegației din Franța condusă de către domnul primar al localității Fenouillet - Thierry Duhamel, prilej cu care s-au pus bazele unei colaborări viitoare în vederea realizării unor proiecte pentru participarea elevilor noștri la mobilitate de studiu cultural, lingvistic și profesional în Franța, dar și tineri din Franța să aibă parte de aceeași experiență în România. Fenouillet și Orăștie sunt două localități înfrățite deja de câțiva ani, motiv pentru care prin intermediul celor două administrații locale suntem convinși că în curând tinerii liceului nostru vor putea participa la proiecte educaționale motivante în vederea învățării limbilor străine, a culturii și specificului local din Franța, dar și a dezvoltării lor profesionale.

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PREGĂTIȚI

În cadrul Săptămânii Protecției Civile pompieri din Detașamentul de Pompieri Orăștie au prezentat elevilor nostri lecții de acordare a primului ajutor și au explicat cum trebuie să abordeze diverse riscuri cu care se pot confrunta atât la școală, cât și acasă. ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PREGĂTIȚI

Activitate de prevenire a delicvenței juvenile și a victimizării minorilor- 23.02.2023

"Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!"

În perioada ianuarie -februarie 2023 s-a derulat în liceul nostru proiectul "Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!", organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara în parteneriat cu Inspectoratul Școlar General Hunedoara, C.J.R.A.E. Hunedoara, Penitenciarul Deva .
Prin acest proiect s-a urmărit o intervenție complexă de informare (creșterea nivelului de cunoaștere a legislației penale), formare de deprinderi sănătoase de viață (dobândirea abilităților de rezistență la presiunea grupului, creșterea autostimei), transpunere ân situații de fapt (conștientizare) atât pentru elevii implicați cât și pentru școală și familie. În cadrul acestui proiect au avut loc activități cu un grup țintă de 18 de elevi din clasele IX-XI, cu părinții acestora și cu cadrele didactice din școala, activități coordonate de doamna cms șef de politie Fieraru Andrea de la Biroul Siguranță Școlară. Impactul acestui proiect a fost unul benefic, elevii fiind motivați atât prin activitățile realizate în incinta școlii cât și prin experiența dobândită în vizita la Penitenciarul Deva. Diseminarea acestui proiect se va realiza prin activități de prevenție a actelor de violență și bullying realizate de elevii participanți și profesorii diriginți la clasele lor în speranța că elevii vor descoperii modalități creative și constructive prin care să se evidențieze și să își dezvolte un caracter puternic și cu o influență pozitivă.

"Iubește-te suficient pentru a trăi un stil de viață sănătos." - Jules Robson

Pentru a dezvolta un stil de viață sănătos susținem și ajutăm elevii să își dezvolte abilități de luare a deciziilor cu privire la consumul de droguri și efectele acestora, prin acțiuni de informare și conștientizare derulate în parteneriat cu AGENȚIA NAȚIONALĂ ANTIDROG.

MIHAI EMINESCU - O viaţă întru poezie

"Poate că povestea este partea cea mai frumoasă a vieții omenești...cu povești ne leagănă lumea, cu povești ne adoarme." (Mihai Eminescu)
Liceul nostru a trăit și comemorat, ca în fiecare an, în luna ianuarie, momente de sărbătoare, cu ocazia celor 173 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, ziua de 15 ianuarie fiind și Ziua Culturii Naționale.
Manifestările au inclus spectacole omagiale, susținute de elevii liceului nostru, expoziție de carte, expoziție de desene și realizarea unor panouri în amintirea celei mai importante voci din literatura română.
Astfel, ne-am îndeplinit scopul de a aprofunda elementele de biografie şi temele fundamentale ale liricii eminesciene, încât elevii să-şi cultive gustul pentru lectura poeziei.
Cu toții am fost mândri de momentele frumoase realizate de elevii școlii, sub îndrumarea profesorilor de limba și literatura română, Loredana Gogoașa și Antonio Boloț, a prof. consilier educativ, Emanuela Vițonescu și a bibliotecarului școlii, Adina David. Așadar, vă prezentăm câteva momente:

24 ianuarie - Unirea Principatelor Române

Astăzi, 24 ianuarie, cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române din 1859, profesori și elevi ai liceului nostru au participat la evenimentul cultural-istoric organizat în centrul Orăștiei. Elevii noștri au recitat poezii patriotice, păstrând vie memoria vrednicilor români care s-au jertfit pentru împlinirea unui important ideal național, pregătitor al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918.

75 de ani și 7 zile

La bustul lui Nicolaus Olahus din centrul Orăștiei a fost depusă in memoriam marți, 17 ianuarie 2023, o coroană de către un grup de elevi și conducerea Liceului care poartă numele marelui umanist.

"NICOLAUS OLAHUS" - MARELE UMANIST AL ORĂȘTIEI ȘI AL EUROPEI
PREȚUIND TRECUTUL
AVEM PERSPECTIVE PENTRU VIITOR
CA SĂ EDUCĂM EFICIENT ÎN PREZENT

10 ianuarie 2023 - Nicolaus Olahus - 53