Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" Orăștie

75 de ani și 7 zile

La bustul lui Nicolaus Olahus din centrul Orăștiei a fost depusă in memoriam marți, 17 ianuarie 2023, o coroană de către un grup de elevi și conducerea Liceului care poartă numele marelui umanist.

"NICOLAUS OLAHUS" - MARELE UMANIST AL ORĂȘTIEI ȘI AL EUROPEI
PREȚUIND TRECUTUL
AVEM PERSPECTIVE PENTRU VIITOR
CA SĂ EDUCĂM EFICIENT ÎN PREZENT

10 ianuarie 2023 - Nicolaus Olahus - 530 ani de la naștere

Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" Orăștie a dedicat perioada 10-15 ianuarie 2023 celebrării rolului pe care umanistul, istoriograful şi omul politic - Nicolaus Olahus l-a avut în societate.
Joi, 12 ianuarie 2023, în Sala Festivă a liceului, a avut loc evenimentul cultural: "Nicolaus Olahus - marele umanist al Orăștiei și al Europei".
La activitate au participat autorități locale și județene, asociații culturale orăștiene, dar și istorici care au prezentat în cadrul simpozionului comunicări științifice.
Umanistul de anvergură europeană, istoriograful și omul politic - Nicolaus Olahus, cel al cărui nume este purtat cu mândrie de liceul nostru începând cu anul 2001, a fost astăzi în centrul atenției noastre. Erasmus de Rotterdam, colaborator și prieten al lui Nicolaus Olahus, considera că adevărul nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare atentă și din toate punctele de vedere: ,,a încheia cercul înseamnă a cerceta un lucru din toate părțile sale și a-l face absolut perfect". Noi astăzi, în sec XXI, la Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" Orăștie ne cercetăm istoria și o prețuim, conturăm cu grijă și devotament obiective pentru viitor, cu scopul de a asigura educație eficientă în prezent.

Ziua porților deschise pentru reprezentanții mediului de afaceri

Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" din Orăștie a stabilit pentru data de 17.11.2022, între orele 10 și 12, să aibă loc "Ziua porților deschise pentru reprezentanți ai mediului de afaceri local". Împreună cu agenții economici parteneri se va discuta și creiona cifra de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024.

Masa rotundă cu tema "Învățământul profesional și dual între certitudini și aspirații"

Detalii aici.

Chimia în Universitatea de Vest din Timișoara este la Liceul Chimic.

Detalii aici.

Inaugurare corp de clădire renovat

Sărbătoarea inaugurării corpului de clădire de la Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" Orăștie renovat printr-un amplu proiect de reabilitare a fost împărtășită astăzi cu oficialitățile locale și județene, colegi directori, colaboratori economici, profesorii și elevii liceului. Investiția în educație e mai puțin împovărătoare pentru un stat decât sunt costurile cauzate de lipsa de educație a cetățenilor săi. Suntem convinși că noul mediu de învățare va contribui la schimbarea în bine a elevilor noștri, conștientizându-i că aceste condiții bune de învățare cer din partea lor mai multă seriozitate, mai multă implicare în actul de învățare și obținerea unor rezultate superioare. Jim Rohn spunea: "Lucrurile bune pe care le construim ajung să ne construiască."

Vizita delegației olandeze

Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" Orăștie a primit astăzi vizita delegației olandeze reprezentată de o parte din membrii Fundației de Înfrățire Sliedrecht-Orăștie: Mr. Bernard Van Houwelingen, Mr. Rien Visser și Mr. Adrian Pot, însoțiți de doamna Carmen Dobos - Coordonator Dep. Dezvoltare Locală - Primăria Municipiului Orăștie. Împreună cu elevi ai liceului nostru am întâmpinat delegația, apoi am avut ocazia de a face o analiză a evoluției din ultimele două decenii a școlii noastre așa cum este ea percepută prin ochii acestor fideli vizitatori. E benefic să privim ocazional lucrurile și din alte prisme pentru că ies la iveală unghiuri diferite.

Ziua Porților Deschise la Detașamentul de Pompieri din Orăștie
O experiență inedită pentru elevii Liceului Tehnologic "Nicolaus Olahus"

Cu ocazia aniversării Zilei Pompierilor din România, în data de 13 septembrie și a împlinirii a 174 de ani de la lupta acestora din Dealul Spirii de la 1848, Detașamentul de Pompieri din Orăștie a organizat o serie de activități specifice ce țin de domeniul situațiilor de urgență. La aceste activități au participat și elevii Liceului Tehnologic "Nicolaus Olahus" din localitate, însoțiți de către directorii școlii, prof. dr. Meștereagă Elena și Cristi Homorodean, și de către profesorii Popa Cristina, Tatu Alina și Popa Mihai.
Pe parcursul aceste vizite, specialiștii unității orăștiene le-au prezentat elevilor mașinile de intervenție, diverse echipamente, tactici și tehnici moderne de intervenție, aspecte ce țin de domeniul prevenției. Cei prezenți au remarcat că pregătirea și dotarea pompierilor se situează la cele mai înalte standarde și este prețuită la nivel local și national.
Elevii au manifestat un interes deosebit pe parcursul acestei vizite, au adresat întrebări specialiștilor, au exersat tehnica de stingere a incendiului. Totodată, elevii au avut ocazia să afle pașii pe care trebuie să îi urmeze dacă doresc să îmbrățișeze cariera de pompier, precum și avantajele și riscurile pe care le implică aceasta. S-a pus accentul pe satisfacția pe care fiecare pompier o are atunci când îi ajută pe semenii aflați în dificultate.
Prin participarea la aceste activități, Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" facilitează orientarea în carieră a viitorilor absolvenți de liceu.
Le urăm pompierilor orăștieni, care ne-au primit cu brațele deschise în această zi aniversară, mult succes în misiunile lor de salvare și îi asigurăm de respectul și încrederea noastră. (Prof. Loredana Gogoașa)
.

Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" din Orăștie și-a deschis larg porțile elevilor săi la debutul anului școlar

Luni, 5 septembrie 2022, la Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" a avut loc festivitatea de deschidere a noului an școlar 2022-2023, care a reprezentat și debutul învățământului DUAL în Orăștie. Bucuria întâlnirii și a revederii s-a citit pe fețele tuturor celor prezenți la festivitate: elevi, părinți, profesori, parteneri economici și oficialități orăștiene și județene.
După frumoasa și necesara vacanță de vară iată-ne acum cu toții pregătiți pentru noi și intense experiențe de învățare. Felicităm elevii claselor a 9-a pentru că au optat pentru liceul nostru, asigurându-i pe ei, cât și pe părinții lor că sunt pe mâini bune aici. Provocatorii ani ai adolescenței le vor fi îmbogățiți cu învățături bune, cu deprinderi tehnice utile pentru viitoarea carieră profesională, grație colectivului de cadre didactice gata să le împărtășească mult-dorita cunoaștere, încurajați fiind de spusele lui M. Yousafzai: "Să nu uităm: o carte, un stilou, un copil și un profesor pot schimba lumea."
Elevilor care deja "au vechime" în liceu le transmitem că ceea ce au început vor trebui să continue și mai serios în acest an: dobândirea la cel mai înalt nivel a cunoștințelor teoretice și a deprinderilor practice. Timpul nu așteaptă, provocările vieții devin din ce în ce mai solicitante, motiv pentru care va trebui să deveniți, dragi elevi, mai responsabili în legătură cu viitorul vostru. De aceea țineți cont de această înțeleaptă povață: "Fă-ți o pasiune din învățare. Dacă faci asta nu vei înceta niciodată să crești." (Anthony J D'Angelo)
Ceea ce dorim să cultivăm foarte mult în acest an școlar este disciplina. Doar în condiții optime se pot face realizări frumoase, motiv pentru care vom urmări cu deosebită atenție ca în liceu să domine un climat pașnic, fără incidente, astfel încât sala de clasă, curtea, terenul de sport și holurile să fie locuri sigure, dedicate dezvoltării armonioase a fiecăruia dintre voi. Ne preocupă ca elevii noștri să vină la școală cu plăcere, să se simtă bine, apoi să plece spre casă având amintiri plăcute. Contează enorm dezvoltarea lor emoțională, de care atât părinții, cât și noi, dascălii, ne vom ocupa cu multă grijă.
Dincolo de lecții, practică în întreprinderi și timp de odihnă, noi ne dorim să cultivăm în elevii noștri omul frumos, motivați de ceea ce M. Luther King Jr remarca: "Inteligență plus caracter este obiectivul educației adevărate."
Pentru că toate lucrurile trebuie făcute bine la vremea lor, voi încheia cu o pildă.
"Un tată bogat i-a spus fiului său:
Să te trimit la școală, copilul meu?
Nu, nu pot, i-a răspuns acela.
Ba da, te trimit, să studiezi, copilul meu! l-a rugat iarăși tatăl.
Nu, studiile sunt grele, obositoare, nu pot! răspunse iarăși fiul. El voia să se distreze, să fie cu prietenii. Când însă a crescut, și-a dat seama că n-are nicio șansă în lume fiind fără școală. Merge atunci la bătrânul lui tată fiul, îmbătrânit și el deja, și-i spune:
Tată, să merg oare la studii? Mai ai banii aceia de care îmi spuneai?
Acum, fiule, chiar dacă ți-aș da, tot nefolositori îți vor fi, fiindcă nu te mai primește la școală, i-a răspuns tatăl. Dar să-ți mai spun ceva : nici la muncă n-o să te mai angajeze cineva, fiindcă ești bătrân, așa că nu mai ai pentru ce să studiezi acum." (Director, prof. dr. Elena Meștereagă)

Examen de certificare a competențelor profesionale nivel 3

Luni, 11 iulie 2022, se va desfășura examenul national de certificare a competențelor profesionale nivel 3 pentru absolvenții învățământului profesional cu următoarele calificări:
Operator industria de medicamente și produse cosmetice
Electrician exploatare joasă tensiune
Sudor
Lăcătuș mecanic prestări servicii

Comitetului local de dezvoltare a parteneriatului social

La întâlnirea de lucru a ,,Comitetului local de dezvoltare a parteneriatului social" liceul nostru a fost reprezentat de doamna director prof. dr. @Elena Meștereaga

„Maratonul de business – Sibiu, Deva, Orăștie” - 16 iunie 2022

Ultima parte a „Maratonului de business – Sibiu, Deva, Orăștie” de astăzi, 16 iunie, a reprezentat oportunitatea consolidării parteneriatului inițiat de Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăștie cu importanți parteneri economici din zonă: Amer Sports – producător de clăpari pentru Salomon și Atomic, Philips Orăștie - producător de aparate de cafea și mașini de călcat, precum și Grupul de firme Chimica - Chimsport unde se realizează roți de biciclete. Mulțumim organizatorilor: Instituției Prefectului Hunedoara - domnului prefect Călin Petru Marian, Camerei Franceze de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER) și Clubului Francofon de Afaceri din România (CFAS) pentru inițiativa și reușita acestui maraton. Implicarea și aportul adus de o colaborare consolidată cu firmele de producție din zonă reprezintă pentru elevii liceului nostru șanse propice pentru formarea competențelor de calificare profesională.

„Maratonul de business – Sibiu, Deva, Orăștie” - 15 iunie 2022

Liceul Tehnologic ,,Nicolaus Olahus" din Orăștie a fost reprezentat de doamna director prof. dr. Elena Meștereaga azi la un eveniment ce a adus împreună furnizorii educației cu reprezentanți ai mediului economic în scopul consolidării parteneriatului necesar formării profesionale de înaltă calitate a tinerei generații. Împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Şcolar Județean Hunedoara, Instituției Prefectului Județean Hunedoara și ai Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România am vizitat trei firme: Demgy Deva SA specializată în cromarea pieselor auto, Auchan Retail din Călan care deservește hypermarketurile Auchan și Fermele ADO din Peşteana - producători de lapte și produse lactate obținute exclusiv prin procesarea laptelui produs în ferma proprie.

O sărbătoare a performanței de vârf în educație

Fiecare lansare de carte este o sărbătoare a spiritului fiindcă, se știe, cartea înțelepțește pe cei care au plăcerea de a citi. În ziua de 8 iunie 2022, la Sala ASTRA din Orăștie s-a petrecut așteptata întâlnire a cititorilor cu profesoara și autoarea cărții despre care facem vorbire acum – Dr. Elena Meștereagă, The Role of Out-of-Class Contexts in EFL Learning (Rolul contextului extrașcolar în învățarea limbii engleze ca limbă străină). Volumul s-a născut ca rod al inspirației, al studiului intens și al voinței de a dărui și celorlalți înțelepciune și frumos. Profesia didactică este deopotrivă artă și știință. Ne bucurăm nespus că doamna directoare Elena Meștereagă a lansat un volum (teză de doctorat) atent întocmit după toate rigorile academice, încununând efortul depus în mulți ani de documentare și de practică didactică. Acest eveniment unic conferă prestigiu Liceului Tehnologic “Nicolaus Olahus” din Orăștie, colegii profesori fiind mândri că au putut trăi clipe de neuitat în compania personalităților culturale și universitare prezente. Acest memorabil act de înaltă ținută culturală va fi cu siguranță consemnat în istoria liceului nostru. “Dacă un scriitor are măcar un singur cititor, aici și acum, pentru care cartea scrisă de el reprezintă ceva, mai mult sau mai puțin, merită și trebuie să continue pe acest drum, împlinind unicul printr-o altă unicitate. Restul ține de avatarurile ... Paradisului.” (Prof. univ. dr. Mircea BRAGA) Întregul colectiv al Liceului Tehnologic “Nicolaus Olahus” transmite călduroase felicitări doamnei directoare dr. Elena Meștereagă !